معرفی کامل انواع روکش دندان

معرفی کامل انواع روکش دندان

 گاهی قسمت بیرونی دندان ثابت که تاج دندان نامیده می‌شود دچار پوسیدگی شده که این پوسیدگی تراشیده و روی آن یک روکش همرنگ یا غیرهمرنگ کشیده می‌ شود؛ و یا آن که دندان ثابت در اثر درمان ریشه رنگ آن نسبت به سایر دندان ‌ها تغییر کرده و زیبایی لبخندتان را به مخاطره میی اندازد، در این هنگام نیز دندانپزشک بوسیله‌ی قالبگیری از دندان موردنظر برای سفارش پروتز ثابت دندان یا همان روکش دندان به لابراتوار اقدام می ‌کند. در این مقاله به معرفی و بررسی انواع روکش دندان خواهیم پرداخت.

روکش دندان چیست؟

قبل از بررسی انواع روکش دندان در معرفی آن می ‌توان گفت به پوشش دندانی که درمان آن دیگر نمی‌ تواند فایده‌ای داشته باشد روکش دندان گویند. دندان هایی که اگر پوسیدگی خارجی زیادی داشته باشند سطح آن تراشیده شده و پوشش می ‌شود عمدتا در دندان های شیری کودکان این رویه پی ‌گرفته می ‌شود. در دندان‌ هایی که دارای عفونت ریشه عمیق نیز هستند پس از عملیات درمان ریشه دندان بوسیله روکش پوشانده می ‌شود که در زیر روکش احتمال خرابی دندان نزدیک به صفر است زیرا دندان در آنجا ایزوله می‌ باشد.

انواع روکش دندان

روکش‌ های دندان بسته به جنس متفاوت هستند. هر نوع از روکش مزایا و معایب خاص خود را دارا است. در ادامه به معرفی و بررسی انواع روکش‌ دندان می‌پردازیم.

  • روکش دندان پایه فلزی

روکش دندان پایه فلزی با استفاده از آلیاژ های مختلف مثل پلاتینیوم، کبالت-کروم، نیکل-کروم و طلا ساخته شده و از نظر مقاومت و شباهت ساختاری، به دندان اصلی بسیار نزدیک است. روکش‌ های پایه فلزی عموماً برای پوسیدگی ‌های بیش از حد بکار گرفته می‌ شود. این نوع روکش از نظر طول عمر یکی از بهترین گزینه ‌‌ها از انواع روکش دندان است، اما از آن جهت که رنگ آنها با رنگ دندان متفاوت بوده ترجیح بیماران بر این است که تنها در انتهای دندان های آسیابی و یا دندان های شیری کودکان از آن استفاده کنند.

انجام ارتودنسی نامرئی در مطب دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

  • روکش دندان پی اف ام PFM

کلمه اختصاری پی اف ام به معنای سرامیک جوش خورده با فلز است. روکش pfm یکی از رایج ترین و بهترین نوع روکش دندان بوده و امروزه طرفداران زیادی را به سمت خود جلب کرده است. همان طور که از اسمش پیداست از دو بخش فلز و سرامیک ساخته شده و ساختار اصلی اسکلت روکش که وظیفه استحکام آن را عهده‌دار بوده از جنس فلز و لایه‌ی بیرونی که در معرض دید است و وظیفه‌دار زیبایی بوده از سرامیک همرنگ دندان تهیه می‌ گردد.

  • انواع روکش دندان سرامیکی

روکش های دندان سرامیکی از جنس پرسلن هستند. این جنس از انواع روکش دندان بارز ترین مشخصه‌ای که دارد حفظ زیبایی است. با پیدایش و عرضه پرسلن اولین و ابتدایی‌ ترین نوع آن بوده و پس از آن دسته ‌ها و انواع مختلف دیگری از روکش‌ های سرامیک مانند سرامیک فلز ایجاد شد.

  • روکش تمام سرامیکی

این نوع از روکش با جنس پرسلن از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار بوده که علاوه بر درمان، زیبایی دندان را تامین می ‌کند.

  • روکش سرامیکی فلزی

در جهت ایجاد زیبایی و استحکام روکش در کنار یکدیگر از روکش سرامیکی فلزی استفاده می‌ شود. جنس فلز بکار رفته در این نوع روکش از اهمیت بالایی برخوردار است. فلزات نیکل، کروم یا دیگر فلزات از انواع بکار رفته از این نوع روکش می ‌باشند که اگر فلز با لثه سازگاری نداشته باشد و حساسیت از خود نشان دهد مشکلاتی را درپی دارد که یکی از آن ها تغییر رنگ لثه است.

روکش های زیبایی

روکش هایی که برای ترمیم لک، شکستگی احتمالی و سایر ایرادات دندان ها اجرا می‌ شود در دسته روکش‌ های زیبایی از انواع روکش دندان قرار می ‌گیرد. این نوع از روکش همواره همرنگ خود دندان بوده و عموما برای اصلاح طرح لبخند اجرا می ‌شود.

  • روکش زیرکونیوم

بهترین نوع روکش سرامیکی زیرکونیا است که از جنس زیرکونیوم می باشد و به اصلاح و ترمیم تمامی ایرادات و لکه‌ های روی دندان می‌ پردازد.

  • لومینیرز

روکش ‌های زیبایی که در ابتدا برای اصلاح ایرادات طرح لبخند عرضه شدند به لمینت دندان معروف بودند که برای طبیعی بودن ونیر های سرامیکی، بعد از تراش دندان نصب می‌ شدند. اما لومینیرز های دندانی عملکرد شبیه به روکش سرامیکی داشته و با این تفاوت که در اجرا غیرتهاجمی بوده و مینای دندان کمتر آسیب دیده و به اصطلاح بدون تراش انجام می‌ شود.

  • لیتیوم

ساخت روکش دندان سرامیکی از جنس لیتیوم دیسلیکیت است که از ماده شفاف لیتیوم و سیلیکون تشکیل شده و برای دندان های جلویی جلوه‌ای خاص را به ‌دنبال دارد.

انجام ارتودنسی فانکشنال در مطب دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

  • کامپوزیت زیبایی دندان

کامپوزیت از جنس پلیمر بوده و در انواع پلاستیکی و رزینی وجود دارد. تغییر رنگ با گذشت زمان از خصوصیات بارز این نوع از انواع روکش دندان است.

مراحل انجام روکش دندان

مراحل انجام انواع روکش دندان طی سه مرحله کلی انجام می ‌پذیرد:

  1. مرحله اول معاینه ، قالب ‌گیری و آماده سازی دندانی که احتیاج به اجرای روکش دارد. قالب توسط دندانپزشک آماده شده و به لابراتوار فرستاده می ‌شود. سپس متصدی لابراتوار با ظرافت و دقت آن را آماده نموده و برای نصب بر روی دندان به دندانپزشک تحویل می ‌دهد.
  2. مرحله دوم نصب روکش بر روی دندان و ایراد گیری روکش است.
  3. مرحله نهایی مراقبت از روکش، چکاپ پایانی و بررسی این که روکش مشکلی را برای بیمار ایجاد نکرده باشد.

مزایای روکش دندان

روکش دندان دارای مزایای بی شماری از قبیل:

  • بهبود عملکردی دندان های ترمیمی
  • پشتیبانی از ساختار دندان های ضعیف
  • جلوگیری از گسترش و از بین‌رفتن دندان ترک خورده
  • ترمیم و حفظ زیبایی دندان عصب‌کشی شده
  • کاهش و جلوگیری از ساییدگی دندان

معایب روکش دندان

و همچنین دارای معایبی نیز می باشد که به شرح زیر هستند:

  • احتمال ایجاد آلرژی به ترکیب روکش
  • ایجاد عفونت در صورتی که روکش به خوبی مهر موم نشده باشد.
  • اشکال در بایت، اگر قالب‌گیری و یا پرداخت درست انجام نشود.
  • جا به جایی و لق شدن روکش که بسته به کیفیت نصب دندانپزشک داشته و گاهی این اتفاق پس از 10 یا 15 سال گذشت از عمر روکش نیز رخ می ‌دهد.

انواع روکش دندان جلو

همانطور که گفته شد برای دندان هایی که در معرض دید هستند و کمتر در معرض فشار و آسیب دیدگی می باشند می‌ توان از روکش ‌های سرامیکی همرنگ دندان استفاده نمود که هرچه این روکش ‌ها نازک تر باشند طبیعی تر جلوه می‌ کنند اما در اثر نازکی عمل پوشانندگی ایرادات دندان کاهش می ‌یابد که در جلسه معاینه دندانپزشک از بین انواع روکش دندان مناسب‌ ترین را از نظر زیبایی و عملکرد به بیمار پیشنهاد می‌ دهد.

انواع روکش دندان عصب کشی شده

دندان های عصب کشی شده پس از انجام عمل عصب کشی دیگر عملکرد قبلی خود را از دست داده و به اصطلاح ضعیف می ‌شوند در این جا برای جلوگیری از آسیب‌ دیدگی و شکستگی احتمالی دندان با روکش کردن آن عمر مفید دندان افزایش می‌ یابد.

عمر روکش دندان

موارد بسیاری از جمله: شماره دندان روکش داده شده، نگهداری و مراقبت بیمار از روکش، جنس روکش و … در تعیین عمر روکش تاثیر مستقیم دارد.

قیمت انواع روکش دندان 1402

هزینه روکش دندان به جنس روکش و نوع آن و هزینه لابراتوار بستگی دارد، به میزان افزایش کیفیت، هزینه نیز بالاتر خواهد رفت. ارزان تربن نوع روکش دندان معمولا سرامیکی فلزی یا همان پرسلن باند شده است که بر اساس آلیاژ نیز قیمت های متفاوتی دارند. گران قیمت ترین روکش نیز، روکش فلزی طلا می باشد که بر اساس قیمت روزانه طلا سنجیده می شود.

سخن آخر

ما در مقاله سعی بر این داشتیم تا به معرفی و بررسی انواع روکش دندان بپردازیم. شما می‌ توانید برای کسب اطلاعات بیشتر یا داشتن سوالات با مطب دکتر احمد شیبانی نیا، متخصص ارتودنسی در تهران، تماس حاصل فرمایید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *