دندان اضافه در فک بالا + کشیدن یا ارتودنسی دندان اضافه

دندان اضافه

دندان اضافه

به احتمال زیاد شما هم تا به‌ حال اصطلاح دندان‌ های میسینگ یا دندان ‌های غایب را شنیده‌‌ باشید. بعضی از افراد برعکس این وضعیت، دندان اضافه دارند که وجود آن‌ها مانند دندان های غایب سبب ایجاد اختلال‌هایی می‌گردد. در واقع زمانی که دندان ‌ها بیشتر از تعداد استاندارد خود در دهان وجود داشته ‌باشند، تحت عنوان دندان ‌های غیرعادی به حساب می‌آیند و این وضعیت به عنوان hyperdontia یا دندان اضافی شناخته می‌گردد.  تنها یک تا چهار درصد جمعیت جهان مبتلا به این عارضه می‌باشند. در ادامه به مباحثی در رابطه با عارضه دندان اضافی می‌پردازیم با ما همراه باشید.

درامدن دندان اضافه در لثه

از آن جا که دندان اضافه ممکن است باعث اختلال در رشد دیگر دندان ها شود باید آن را از دهان خارج نمود. دلایل گوناگونی برای رشد دندان اضافی در دهان وجود دارد، مانند فعالیت بیش از حد یک دسته سلول که رشد جوانه‌های دندان را تحریک می‌کند. گاهی دندان اضافی می‌تواند در نتیجه عوامل محیطی خاصی رشد پیدا کند. البته گزارشات حاکی از آن است شایع‌ترین علت رشد دندان اضافی در سقف و دیگر قسمت‌های دهان از جمله لثه، عوامل ژنتیکی می‌باشند.

انجام ارتودنسی ثابت توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

دندان اضافه در فک بالا و پایین

به این نکته توجه کنید که در حالت عادی، تعداد دندان ‌ها در فک بالا و پایین باید با هم تطابق داشته باشند. اگر دندان اضافه در پشت دندان شیری و تنها در یک فک باشد، نمی‌توان آن‌ها را با یکدیگر هماهنگ نمود و دندانپزشک اقدام به کشیدن دندان می کند. دندان‌پزشک متخصص هنگامی می‌تواند دندان اضافی را نکشد که در فک مورد نظر، یکی از دندان‌ ها به هر علتی شکسته و یا قبلا کشیده شده باشد. در این حالت به وسیله ارتودنسی آن را بین بقیه دندانها قرار می دهد.

جراحی دندان اضافه در کودکان

اگر دندان اضافی در کودکان از درآمدن دندان دائمی آن‌ها جلوگیری ‌کند، آنگاه دندانپزشک کودک، دندان اضافی را از دهان خارج می‌کند، در غیر این صورت تا زمان مناسب جهت کشیدن آن صبر می‌نماید. دندان اضافی که در ردیف دندان ‌های جلو قرار دارد، ظاهری نامناسب را به دندان‌های کودکتان می‌بخشد.

جراحی نکردن دندان اضافی در کودکان و دیگر افراد در وهله اول بستگی به این دارد که آن دندان در کجا قرار گرفته‌ است. بعضی مواقع بین دو دندان جلو اتفاق می‌افتد و دندان اضافی تک، ظاهر فرد را کاملا تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین جراحی در کودکان اجتناب‌ناپذیر است و دندان اضافی در دهان کودک باید کشیده شود. اما در بعضی مواقع نیز دندان در انتها قرار‌ دارد و اگر دندان دائم قبلی درگذشته کشیده شده باشد، متخصص دندان‌پزشک می‌تواند از آن استفاده کند و دندان اضافه را در جای دندان اصلی قرار دهد.

دندان اضافه در بزرگسالان

هر شخص ۲۸ دندان اصلی دارد، در هر نیم فک هفت دندان. افزون بر این دندان‌ های انتهای هر فک در اکثر افراد، دندان دیگری‌ نیز وجود دارد که دندان عقل نام دارد. دندان عقل لزوما در همه اشخاص وجود ندارد. دندان‌ های اضافه، علاوه بر این دندان‌ های استاندارد در دهان افراد پدیدار می‌شود و به طور معمول دارای شکلی طبیعی نمی‌باشند و سبب به وجود آمدن اختلالاتی در رشد دندان‌‌ های دائمی می‌شود، مانند: فاصله افتادن بین دندان‌‌ ها، کمبود فضا برای رشد دندان ‌‌های اصلی .تشخیص زودهنگام دندان اضافه و درمان آن بسیار حائز اهمیت است که به طور معمول، با انجام رادیوگرافی صورت می‌پذیرد.

کشیدن دندان اضافه جلو

درآمدن دندان اضافی عارضه شایعی در کودکان محسوب می‌گردد و رایج‌ترین نوع آن، در جلو دهان و در میان دندان های جلویی وسطی است که به آن مزیودنس (mesiodens) می‌گویند و در صورتی که دندان اضافی بیش ‌از یکی باشد به آن mesiodentes می‌گویند که با کشیدن این دندان ها مشکل رفع خواهد شد.

دندان اضافه نهفته

دندان اضافی هم‌‌ مثل دندان نهفته از ناهنجاری‌های دهان و دندان می‌باشد. دندان اضافه در بزرگسالان و یا دندان اضافی در نوزاد هنگامی شناخته می‌شود که دندان ها بیش ‌از تعداد استاندارد در دهان باشند. افزون بر دندان اضافی، وجود دندان نهفته از ناهنجاری‌های دندان محسوب می‌شود که باید از طریق ارتودنسی درمان گردد. دندان عقل نهفته و دندان نیش نهفته بسیار شایع می‌باشد که  حتما باید درمان گردند.

انجام ارتودنسی فانکشنال توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

انواع دندان اضافه + عکس

دندان‌ های اضافی دارای انواع گوناگونی می‌باشند که در هر قسمتی از فک امکان رویش دارند. دندانپزشکان معمولا، دندان‌ های اضافی را طبق شکل و موقعیتی که در دهان دارند طبقه‌بندی می‌کنند.

دندان اضافه ماگزیلاری مزیودنس

  • ماگزیلاری مزیودنس

دندان‌ های اضافه‌ای که در قسمت جلویی دهان رشد می‌کنند، ماگزیلاری مزیودنس نامیده می‌شود.

  • دیستودنس یا دیستومولر

به دندان‌ های آسیاب اضافه دیستودنس یا دیستومولر می‌گویند. که معمولا به صورت دندان عقل نهفته ظاهر می شوند.

  • دندان ناتال یا زایشی

این نوع‌‌ از دندان ‌ها، دندان‌ های اضافه شیری هستند که در همان بدو تولد در دهان نوزاد دیده می‌شوند.

درمان دندان اضافه

روش‌های تشخیص و درمان دندان اضافه عبارتند از:

  • چک آپ منظم دندانپزشکی

قبل از سن یک سالگی، چک آپ‌های دندانپزشکی کودک  را آغاز کنید. به این صورت که دندانپزشک کودک می‌تواند سلامت دهان کودک را کنترل نماید و دندان اضافی را در مراحل اولیه رشد درمان کند .

  • کشیدن دندان

کشیدن دندان، اثربخش‌ترین روش درمان دندان‌ های اضافی می‌باشد. توجه کنید که دندانپزشک دندان شیری اضافی را فقط در صورتی حذف می‌کند که دندان ها لق شده و احتمال خفگی وجود داشته باشد، چرا که‌ ممکن است دندان وارد ریه شود .

ارتودنسی دندان اضافه

دندان اضافه ممکن است سبب کج شدن دیگر دندا‌ن‌ ها شود. در این صورت، دندانپزشک بعد از کشیدن دندان اضافی، از روش‌های ارتودنسی جهت مرتب کردن دندان‌ های کج شده استفاده می‌کند.

سخن آخر

در این مقاله از وب سایت دکتر شیبانی نیا، متخصص ارتودنسی در تهران، سعی کردیم تا شما مخاطبین عزیز را با یکی از عارضه‌های مربوط به سلامت دهان و دندان یعنی دندان اضافه آشنا کنیم. امیدواریم که در صورت نیاز بتوانید از آن‌ها استفاده کنید.

2 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *