کشیدن دندان و مراقبت های بعد از آن

کشیدن دندان و مراقبت های بعد از آن

کشیدن دندان و مراقبت های بعد از آن

در گذشته کشیدن دندان تنها علاج درد آن بود. اما امروزه آخرین راه‌حل در علم دندانپزشکی است. تلاش این علم در پیشگیری از بروز بیماری دهان و دندان خلاصه می‌شود، اما گاهی اوقات حضور شرایطی چون فشار دندان، عفونت و ضربه، دندان‌پزشک را مجبور به کشیدن آن می‌کند. ما در این مقاله از وب سایت دکتر احمد شیبانی نیا شما را با این فرآیند بیشتر آشنا می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

درد کشیدن دندان

با کشیدن دندان اختلال و التهاب در اطراف استخوان و لثه ایجاد می‌شود. در نتیجه حضور درد در این قسمت طبیعی است. روند بهبودی آن کوتاه‌ مدت است و پس‌ از ۴۸ تا ۷۲ ساعت درد رو به کاهش می‌رود. ۳ تا ۴ هفته زمان لازم است تا بافت نرم نیز بهبود یابد. گاهی درد، تورم، خونریزی ادامه‌دار می‌شوند که مراجعه سریع به دندانپزشک ضرورت دارد.

  • تورم به شکل غیرعادی: تورم عموماً از بین می‌رود یا پس‌ از ۲ روز میزان آن کاهش می‌یابد. در صورتی ‌که تورم ادامه پیدا کرد یا حتی میزان آن افزایش یافت، سریعاً دندان‌پزشک خود را از آن مطلع کنید.
  • خونریزی: ظرف چند ساعت خونریزی متوقف می‌شود. ولی حضور عواملی چون جراحت، مصرف داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت، مصرف آسپرین می‌تواند آن را ادامه‌دار کند. قبل از انجام فرآیند حتما اطلاعات لازم را با دندان‌پزشک در میان بگذارید.
  • حفره خشک: از شایع‌ترین عوارض دندان کشیدن احساس درد شدید ناشی از حفره خشک یا درای ساکت است. این درد ۲ تا ۳ روز بعد از کشیده شدن دندان شروع می‌شود. حفره ایجاد شده پر از خون لخته می‌شود. افراد سیگاری و کسانی که مراقبت‌های پس‌ از این عمل را رعایت نکرده باشند به این عارضه دچار می‌شوند. برای درمان، شستشوی سوکت، پانسمان با دارو، لیزر و داروهای مسکن پیشنهاد می‌شود.

انجام ارتودنسی ثابت توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

کشیدن دندان در منزل

گاهی شرایطی وجود دارد که درد دندان به میزان زیادی شدید است و برای مراجعه به دندان‌پزشک زمانی وجود ندارد. و البته دندان به اندازه کافی لق است. در این مواقع می‌توانید خودتان اقدام به کشیدن دندان کنید. این‌ مورد که استثنا است نیاز به آشنایی با راه‌ و رسم آن دارد. ابتدا لازم است دندان را شل کنید و به این منظور می‌توانید راه‌های زیر را انجام دهید.

  • به دندان فشار وارد کنید تا در آن تحرک ایجاد شود. چند بار دندان را با انگشت و زبان عقب و جلو کنید تا سرانجام لق شود.
  • استفاده از مسواک و نخ دندان نیز می‌تواند در شل کردن دندان مؤثر باشد. دقت کنید این کار همراه با ملایمت صورت گیرد تا آسیبی به دندان وارد نشود.
  • غذاهای سخت مانند خیار، هویج مصرف کنید.

پس ‌از انجام این کارها دستمال یا تکه گازی را در دهان خود قرار دهید و با دندان خود آن را گاز بگیرید. سپس با پد گاز، دندان را گرفته و آن را آرام و محکم به بالا بکشید. انجام حرکات پیچشی نیز می‌تواند مؤثر باشد. اگر دندان به‌ راحتی خارج نشد بهتر است چند روز موارد گفته ‌شده را تکرار کنید تا دندان آماده کشیدن شود. قبل‌ از  انجام تمام این موارد دستان خود را با آب و صابون کاملاً بشویید.

کشیدن دندان آسیاب

بزرگ‌ترین دندان‌ ها یا همان دندان آسیاب در انتهای دهان ما جای گرفته‌اند و از نظر شکل و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند. طراحی این دندان‌ ها به‌ گونه‌ای است که با نیروی زیاد قادر به له کردن و خرد کردن غذا هستند و از آنجایی‌ که در طی شبانه‌ روز از این دندان ‌ها بیشتر استفاده می‌کنیم، نیاز به مراقبت بیشتر نیز دارند. به‌ طور معمول کشیدن دندان ‌های آسیاب جز در مواردی مانند ضربه، و فشار بیش‌ از حد توصیه نمی‌شود، اما کشیدن دندان ‌های آسیاب سوم یا همان دندان ‌های عقل اغلب مرسوم است. این دندان ‌ها که در ۱۷ تا ۲۵ سالگی رشد می‌کنند معمولاً به دلیل نبود فضا تغییراتی در نظم دندان ایجاد می‌کنند. در نتیجه بهترین راه‌حل موجود کشیدن آن‌ها است. کشیدن دندان عقل نهفته عموماً توسط جراحی صورت می‌گیرد، در نتیجه زمان بهبودی آن افزایش پیدا می‌کند. در این روش لثه‌ها و در صورت نیاز استخوان‌ توسط دندان‌پزشک برش داده می‌شود. بی‌حسی موضعی و گاهی بیهوشی عمومی نیز صورت می‌گیرد.

آموزش کشیدن دندان

آشنایی با روند کشیدن سهم شما را به‌ عنوان بیمار در این امر بیشتر می‌کند. در نتیجه کار با سرعت و بدون حادثه انجام می‌شود. بی‌قراری، عقب کشیدن، ایجاد صدا، روند دندان کشیدن را طولانی و سخت می‌کند. پس خوب است اطلاعات کامل در این‌ باره داشته باشید.

  • بی‌حسی موضعی: دندان‌پزشک در ناحیه استخوان فک، بافت دندان و لثه بی‌حسی موضعی تزریق می‌کند تا دردی در هنگام دندان کشیدن احساس نکنید.
  • جدایی دندان از استخوان فک: از آنجا که ریشه دندان در داخل استخوان فک بسیار سفت است، دندان‌پزشک با استفاده از ابزار، دندان را از استخوان فک جدا می‌کند.
  • بزرگ کردن ناحیه‌های کناری دندان: دندان‌پزشک در آخر کناره‌های دندان را حرکت داده و خالی می‌کند تا دندان در جایگاه خود شل شود. در نتیجه به‌ راحتی آن را بیرون می‌کشد.

انجام ارتودنسی فانکشنال توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

عوارض کشیدن دندان

کشیدن دندان فشار زیادی به حفره دندان وارد می‌کند. گاهی با عدم رعایت دستورات پزشک دچار عوارض می‌شویم و برخی اوقات این عوارض صرف‌ نظر از مراقبت‌ها ایجاد می‌شود.

  • خونریزی: ۱ تا ۲ ساعت پانسمان را بر روی مکان قرار دهید تا از خونریزی پیشگیری کنید.
  • عفونت: این عارضه که شایع است با مصرف آنتی‌بیوتیک رفع می‌شود. باکتری عامل اصلی عفونت بوده و چرک، اثرات مخرب و آلودگی را به همراه دارد. ادامه خونریزی پس از ۴۸ ساعت همراه با درد و تورم نشان‌دهنده عفونت است و عدم درمان آن علائمی مانند بوی بد دهان، درد در فک، گردن و گوش را ایجاد می‌کند.
  • شکستن استخوان: این عارضه نادر بیشتر در فک پایین اتفاق می‌افتد. عکس پرتوی ایکس که وضعیت استخوان را بیان می‌کند، گاهی نشان می‌دهد که ساختار استخوان پیرامون دندان استحکام خوبی ندارد. در نتیجه باید شرایط به خوبی مدیریت شود.
  • سوراخ شدن سینوس: برخی از حفره‌های سینوسی در نزدیکی استخوان فک قرار گرفته‌اند. در نتیجه مراقبت از آن‌ها توسط دندان‌پزشک باید صورت گیرد. سوراخ شدن سینوس در تولید مخاط اختلال ایجاد می‌کند. انتخاب دندان‌پزشک مجرب و ماهر از ایجاد چنین مشکلی پیشگیری می‌کند.
  • مرگ استخوان: از نادرترین عارضه‌ها می‌توان به استئونکروز اشاره کرد که در بیماران سرطانی بیشتر اتفاق می‌افتد. پس‌ از گذشت ۸ هفته از دندان کشیدن هنوز علائمی از بهبودی دیده نمی‌شود.

بعد از کشیدن دندان چه باید کرد؟

پس ‌از کشیدن دندان توسط دندان‌پزشک لازم است برای سرعت‌بخشی روند بهبود مراقبت‌هایی را انجام دهید که در ادامه بیان کرده‌ایم:

  • سیگار در همان روز نکشید.
  • از مصرف دهانشویه و آبکشی دهان در همان روز خودداری کنید.
  • برای نوشیدن از نی استفاده نکنید.
  • آب دهان خود را بیرون نریزید.
  • گاز استریل را به ‌منظور جلوگیری از خونریزی فشار دهید.
  • برای کاهش تورم صورت پس ‌از ۲ روز کمپرس گرم و مرطوب بگذارید.

قیمت کشیدن دندان 1402

در دندان‌پزشکی هزینه درمان‌های گوناگون یکسان نیست. به‌ گونه‌ای که هزینه‌ی برخی از درمان‌ها همان ابتدا باید به ‌طور کامل پرداخت شوند. هزینه برخی دیگر از درمان‌ها تا پایان دوره درمان دریافت می‌شوند. هزینه کشیدن دندان با توجه به آنکه قدامی، خلفی یا عقلی است متفاوت است که پس از مراجعه به دندانپزشک و ویزیت اولیه، هزینه آن اعلام خواهد شد.

خوردن بستنی بعد از کشیدن دندان کار درستی است؟

خوردن بستنی بعد از کشیدن دندان هم می تواند کار درستی باشد هم خیر. زیرا بعد از کشیدن، لثه ها متورم می شود و خنکی بستنی به کاهش این التهاب کمک می کند. در عین حال ممکن است خون لخته شده روی حفره دندان را که عنوان محافظ عمل میکند، جدا کند و باعث درد بیشتر شود.پس بهتر است که بستنی را فراموش کنید و یکی دو روز از کمپرس گرم استفاده کنید.

متشکریم که تا پایان مقاله کشیدن دندان و مراقبت های بعد از کشیدن دندان با ما همراه بودید. امیدواریم که این مقاله از سایت دکتر احمد شیبانی نیا، متخصص ارتودنسی در تهران، برای شما مفید بوده باشد.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *