ارتودنسی متحرک چیست ؟

ارتودنسی متحرک چیست

دندانپزشک هنگام بررسی دندان ها به پیشگیری و اصلاح بی‌نظمی دندان ها می‌پردازد و راه حل‌هایی برای آن پیشنهاد می‌دهد. از جمله پیشنهادات دندانپزشک برای اصلاح دندان های بهم ریخته و نامنظم می‌توان به ارتودنسی اشاره کرد. همچنین ارتودنسی علاوه بر زیباسازی و مرتب کردن دندان ها گاهی به زیبایی فک و صورت نیز کمک می کند. در ادامه به توضیح بیشتر درباره ارتودنسی متحرک، مزایا و معایب آن، نحوه استفاده از آن و غیره می ‌پردازیم.

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک شامل یک صفحه پلاستیکی آکریلیک است و همراه آن سیم‌هایی وجود دارد که از کنار به آن متصل هستند. روش کار این نوع ارتودنسی به این گونه است که برای قرار گرفتن محکم بریس در جای خود، سیم ‌ها باید به دندان بچسبند. این روش ارتودنسی استفاده محدودی دارد و بیشتر برای جا‌به‌جا شدن چند دندان یا افزایش وسعت کام دهان استفاده می شود. این بریس‌ها برای جا به جا شدن دندان های پیچیده قابل استفاده نیستند.

ارتودنسی متحرک برای چه دندان هایی است؟

اگر مشکل دندان ها در حد جزئی یا کمی بیشتر باشد، ارتودنسی مدل متحرک گزینه مناسبی برای رفع آن‌هاست. می‌توان از بریس متحرک شفاف در رفع نامنظمی دندان ها استفاده کرد مخصوصا برای افراد بزرگسال که ظاهر دندان برایشان حائز اهمیت است.

همچنین برای کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند گزینه بسیار عالی است و می‌توان در پیشگیری و درمان تغییر شکل اسکلت فک و صورت در افراد، از ارتودنسی نوع متحرک برای هدایت رشد آن‌ها بهره برد.

طرز استفاده از ارتودنسی متحرک

جهت برداشتن پلاك متحرک از روی دندان ها، با کمک ناخن انگشت ‌های اشاره دو دست، گیره‌هایی که روی دندان های كرسی وجود دارد آزاد کرده و آن را خارج می‌کنیم. باید دقت کرد که تا جای ممکن به اجزای دیگر سیم مانند آن دست زده نشود زیرا در صورتی که شكستگی در دستگاه ارتودنسی نوع متحرک ایجاد شود، روند درمان طولانی تر شده و به حالت قبلی برمی گردد و همچنین هزینه قالب‌گیری مجدد نیز باید پرداخت شود.

انواع ارتودنسی متحرک

در ادامه به معرفی انواع پلاک متحرک می پردازیم:

  • ارتودنسی متحرک نامرئی

منظور از ارتودنسی متحرک نامرئی همان پلاک‌ شفاف ارتودنسی است که جهت مرتب کردن دندان ‌ها استفاده می شود. البته بعد از معاینه بیمار توسط دندانپزشک امکان استفاده از این روش مشخص می گردد. دستگاه‌های ارتودنسی مدل متحرک بر روی دندان ها، در ارتودنسی نامرئی قابل مشاهده نیستند، به همین علت تقاضا برای داشتن ارتودنسی نامرئی در بیماران افزایش پیدا کرده است. پلاک‌ های نامرئی شفاف باید هر دو الی سه هفته یکبار توسط بیمار عوض شود.

  • پلاک متحرک فک بالا و فک پایین

بعضی از مشکلات ارتودنسی مربوط به نامرتبی دندان ها است و برخی دیگر مربوط به ناهنجاری‌های رشدی که در فک بالا و پایین ایجاد می شود، هستند. مشکلات مربوط به فک با توجه رشد کم فک به وجود می‌آیند که گاهی فک به درستی رشد نکرده یا روند کندی در رشد خود داشته است. درمان این نوع مشکلات، با ارتودنسی فانکشنال صورت می ‌گیرد که شامل دستگاه ثابت و متحرک است و برای درمان و اصلاح بی‌نظمی‌های فک مخصوصا در ارتودنسی کودکان استفاده می‌ شود. با کمک دستگاه‌های فانکشنال که بیشتر به صورت متحرک هستند، این مشکلات قابل درمان هستند و باعث مرتب شدن فک که در نتیجه سبب رفع اشتباهات گفتاری، ایجاد زیبایی ظاهری و غیره می شود.

  • استفاده از پلاک متحرک بعنوان نگهدارنده

در پایان درمان ارتودنسی ثابت، از پلاک متحرک بعنوان نگهدارنده ارتودنسی استفاده می شود تا دندان ها در جایگاه درست خود تثبیت شوند و درمان ارتودنسی کامل شود.

حتما بخوانید !  ارتودنسی فانکشنال بهترین روش‌ برای اصلاح و درمان دندان‌

ارتودنسی متحرک بعد از ثابت

هنگامی که درمان ارتودنسی دندان ها به پایان می رسد و تمام دندان ها مرتب می شود، با برداشتن بریس از روی دندان نوبت به استفاده از ارتودنسی نوع متحرک می رسد که از آن، جهت حفظ مرتب ماندن دندان ها استفاده می شود. دندان ها درون استخوان قرار می‌ گیرند پس بافتی زنده هستند و توانایی حرکت تا حدودی دارند در نتیجه ارتودنسی متحرک که شامل نگهدارنده است قسمت مهمی از درمان ارتودنسی محسوب می شود. بیمار پس از برداشتن ارتودنسی ثابت باید مدت معلومی را به طور تمام وقت و بعد از آن فقط شب‌ هنگام از پلاک استفاده کند. پلاک، دندان ها‌ را به موقعیت جدید عادت می‌دهد و آن‌ها را صاف و هم ردیف نگه می‌دارد.

ارتودنسی متحرک یا ثابت؟

در ارتودنسی ثابت، پلاک های ارتودنسی به طور ثابت روی سطح دندان ها تا پایان درمان باقی می ‌مانند و توسط یک سری اجزا از جمله سیم و کش به هم متصل می شوند. اما روش متحرکT قابل خارج شدن از دهان است که تنها در زمان مسواک زدن و غذا خوردن انجام می شود و بیمار برای خارج کردن پلاک، در موارد نیاز باید هماهنگی لازم را با پزشک خود انجام دهد تا نتیجه آن کاهش پیدا نکند. یکی از مهم ترین راه های تشخیص بهتر بودن کدام نوع ارتودنسی برای افراد، میزان خرابی و مشکل دندان ها است همچنین سن فرد مراجعه‌کننده نیز باید در نظر گرفته شود.

ارتودنسی نوع متحرک معمولا برای درمان ناهنجاری‌های کم در کودکان و نوجوانان استفاده می شود. در سنین بالا به دلیل تثبیت استخوان‌های فک، درمان با پلاک متحرک کمی دشوارتر است در صورتی که در افراد در حال رشد تغییرپذیری بسیار بالا و راحت‌تر صورت می‌گیرد.

ارتودنسی متحرک برای کودکان

در ارتودنسی دندان های کودکان با روش متحرک، به راحتی می‌توان دستگاه‌های متحرک را در دهان جابجا کرد. این دستگاه‌های متحرک شامل دو نوع می شوند و قابل استفاده برای یک فک یا هر دو فک هستند. نوعی که مربوط به هر دو فک می شود به طور معمول حجیم تر بوده و برای تغییر موقعیت فک پایین بیشتر کاربرد دارد . این پلاک ها را معمولا کودکان هنگام شنا، مسواک زدن دندان و غذا خوردن می‌توانند از دهان بیرون آورند. از کاربردهای این نوع ارتودنسی برای کودکان می‌توان به افزایش عرض فک بالا، جابه‌جایی تک یا چند دندان و غیره اشاره کرد.

بهترین متخصص ارتودنسی متحرک در تهران

به محتوای این بخش در قالب ویس زیر گوش دهید:

قیمت ارتودنسی متحرک 1402 چقدر است؟

قیمت ارتودنسی متحرک، برای هر شخصی با توجه به میزان پیچیدگی و مشکلات دندان ها و تعداد پلاکی که استفاده می شود، متغیر است؛ عواملی همچون تجربه و توانایی دندانپزشک نیز در هزینه ارتودنسی شما تاثیرگذار هستند. راحت ترین راه برای اطلاع از قیمت ارتودنسی تماس با کلینیک دندانپزشکی است که برای انجام خدمات خود در نظر گرفته اید. با این حال اگر این روش ارتودنسی فقط برای فک بالا انجام شود، قیمت آن تقریبا نصف هزینه ارتودنسی برای هر دو فک می شود. شاید برای شما هم سوال باشد که بین ارتودنسی ثابت و متحرک هزینه کدام کمتر است؟ به طور معمول هزینه ارتودنسی نوع متحرک نسبت به ارتودنسی ثابت کمتر است، ولی برای تمام بیماران، مخصوصا کسانی که ناهنجاری‌های پیچیده دندان و فک دارند، نمی‌توان از روش متحرک استفاده کرد.

حتما بخوانید !  ارتودنسی جنبه درمانی دارد یا زیبایی + ویدئو

مزایای پلاک متحرک

  • رعایت بهداشت آن از ارتودنسی ثابت بسیار راحت تر است زیرا می توان براحتی آنرا از دهان خارج و تمیز کرد.
  • احتمال پوسیدگی دندان کمتر است.
  • هنگام خوردن غذاهای سفت و چسبناک می توانید پلاک متحرک را از دهان خود بیرون آورده و براحتی خوراکی ها را میل کنید. در حالیکه با داشتن ارتودنسی ثابت باید از خوردن آنها چشم پوشی کنید.

معایب پلاک متحرک

اکثر افرادی که به متخصص مراجعه می‌کنند، تمایل به استفاده از ارتودنسی نوع متحرک برای درمان ناهنجاری‌ دندان های خود دارند. این نوع ارتودنسی علاوه بر مزیت‌هایی همچون متحرک بودن دارای معایبی نیز است که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم:

  • خارج کردن پلاک متحرک ارتودنسی حتی برای مدتی کوتاه از دهان، سبب طولانی تر شدن دوره درمانی و کاهش پیشرفت مرتب شدن آن‌ها می شود. بنابراین تنها زمان غذا خوردن، ارتودنسی باید از دهان خارج شود.
  • این نوع ارتودنسی برای درمان تمام مشکلات و پیچیدگی‌های دهان و دندان قابل استفاده نمی باشد.
  • اختلال گفتاری هنگام استفاده از پلاک متحرک وجود دارد.
  • استفاده از پلاک متحرک در هر دفعه ممکن است کمی درد و فشار به دهان‌تان وارد کند که باید آن را تحمل کنید.

سوالات رایج ارتودنسی متحرک

  • انجام ارتودنسی متحرک درد دارد؟

در ابتدای گذاشتن پلاک، ممکن است حدود ۳ تا ۵ روز یا بیشتر تا عادی شدن آن در دهان، ماهیچه‌های آن باعث اذیت شدن و همراه با درد باشند. برای جلوگیری از درد می‌توان از مُسکن­‌ها استفاده کرد. گاهی تنها در نقطه خاصی از دهان احساس درد وجود دارد در این صورت می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید. تا حد امکان حتی اگر درد دارید، سعی کنید آن‌ها را از دهان­ خارج نکنید چون به مرور به آن‌ها عادت می‌کنید.

  • آیا می توان با داشتن ارتودنسی متحرک در دهان چیزی خورد یا نوشید؟

به هیچ وجه فرد بیمار با داشتن پلاک متحرک چیزی نخورد یا نجود زیرا امکان شکستن و آسیب دیدن پلاک متحرک وجود دارد. و نهایتا باعث عقب افتادن روند درمان و ایجاد هزینه ساخت مجدد پلاک می شود. در مورد نوشیدنی ها می توان گفت که بهتر است که هنگام صرف نوشیدنی های گرم یا حاوی رنگ مثل قهوه، آب آلبالو و … پلاک را از دهان خود خارج کنید.

متشکریم که تا پایان این مقاله از وبسایت دکتر احمد شیبانی نیا، متخصص ارتودنسی در تهران ، با ما همراه بودید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مطب دکتر شیبانی نیا