انواع بیماری های لثه و درمان + کاملترین مقاله 2022

انواع بیماری لثه و روش های درمان

مقدمه

بیماری‌‌ لثه جز بیماری‌های بسیار شایع است. برای بسیاری از افراد که در مرحله نخست آن به سر می‌برند، این بیماری با مراقبت صحیح دهان و دندان قابل درمان می‌باشد. همین بیماری اگر به آن توجه و بها داده نشود می‌تواند باعث تحلیل استخوان فک شود و در نهایت منجر به از دست دادن دندان‌ها می شود.

بیماری لثه چیست؟

از جمله بیماری‌های دهان می‌باشد که در کوتاه‌ترین زمان و در اسرع وقت نیاز به رسیدگی و توجه دارد، زیرا در برخی از موارد بیماری لثه منجر به تحلیل رفتن بافت لثه خواهد شد و درمان یا پیوند، هزینه‌ها و مشکلات بسیاری در پی خواهد داشت. با این تفاسیر شما با مطالعه این مطلب می‌توانید اطلاعات دقیق‌تری به دست بیاورید و در هنگام بروز مشکلات تصمیم بهتری بگیرید.

انواع بیماری لثه

امروزه با پیشرفت علم پزشکی اغلب بیماری های لثه قابل درمان هستند. در واقع یکی از زیر شاخه‌‌های تخصصی دندانپزشکی پریودانتیکس یا لثه درمانی است که به درمان بیماری‌های بافت نرم و سخت مرتبط می‌شود. در ادامه به انواع این بیماری اشاره خواهیم کرد.

  1. خونریزی لثه

خونریزی لثه هم می‌تواند به تنهایی یک بیماری و هم نشانه‌ای از بیماری‌های دیگر باشد. این خونریزی به دلیل التهاب رخ می‌دهد. در بعضی مواقع التهاب لثه بسیار ضعیف است ولی با درمان نکردن آن می‌تواند شدید شود. همانطور که می‌دانید التهاب، محل مناسبی برای میکروب‌ها است. به دنبال این میکروب‌ها، عفونت می‌آید، حال عفونت لثه‌ها باعث بروز بسیاری از بیماری‌ها می‌شود. خونریزی لثه یکی از مهمترین نشانه های بیماری لثه می‌باشد.

  1. ژنژیویت

عامل این نوع بیماری، پلاک لثه می‌باشد. برای دیدن پلاک‌های لثه کافی است که چند ساعت مسواک نزنید با این کار متوجه جرم‌های سفید رنگی که پلاک هم نام دارد بر روی لثه خود می‌شوید. برای از بین بردن پلاک‌ها کافی است از مسواک استفاده کنید. یکی از نشانه‌های آن ظاهر ناخوشایند لثه‌ها و خونریزی آن‌ها می‌باشد. درمان این نوع بیماری در مراحل اولیه آن ساده‌تر خواهد بود. برای پیشگیری از ژنژیویت، رعایت بهداشت دهان و دندان امری مهم می‌باشد.

انجام ارتودنسی متحرک توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

  1. پریودنتیت

در این بیماری اول لثه تحلیل می‌ رود، سپس استخوان فک از بین می‌رود. در بیماری پریودنتیت دندان‌ها در جای خود لق می‌شوند و در صورت عدم درمان آن‌ها کنده خواهند شد. این بیماری با مراجعه به موقع به دکتر می‌‌تواند درمان شود. در مراحل پیشرفته نه تنها تعدادی از دندان‌ها از بین می‌روند بلکه سوراخی در استخوان فک ایجاد می‌شود. نشانه اولیه آن التهاب و درد در ناحیه لثه می‌باشد. در مرحله بعدی شاهد عقب رفتن لثه و تحلیل رفتن آن خواهیم بود. در صورت مشاهده هر یک از این علائم به متخصص لثه مراجعه نمایید.

حتما بخوانید !  آشنایی با 14 مشکل رایج دهان و دندان

بیماری لثه در کودکان

رایج ترین بیماری لثه در کودکان، بیماری پریودنتال است که یک نوع التهاب بافت لثه و عفونت جدی باکتریایی است. در واقع در این بیماری، لثه و استخوانهای حامی دندان (استخوانهایی که از دندانهای شما پشتیبانی می کنند)، تحت تأثیر عوامل بیماری‌زا قرار می‌گیرد. این بیماری در کودکان شایع است و با ایجاد پلاک به عنوان یک لایه نامرئی از باقیمانده مواد غذایی شکل می‌گیرد. این لایه محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها است. با وجود این پلاک‌ها، باکتری‌های سمی به مرور زمان تولید می‌شود که باعث از بین بردن بافت لثه خواهد شد.

بیماری لثه پیوره

بیماری لثه پیوره، همان بیماری لثه پریودنتال است که بعد از پوسیدگی دندان‌ها دومین بیماری شایع در رابطه با دهان و دندان می‌باشد. پیوره مجموعه‌ای از بیماری‌های التهابی است. این بیماری ناشی از باکتری‌ها بوده و به کندی پیشروی می‌کند. این باکتری‌ها با تولید اسیدها، آنزیم‌ها و سموم  باعث پوسیدگی و از بین رفتن ساختارهای پشتیبان دندان‌ها (لثه‌ها و استخوان اطراف دندان‌ها) می‌‎شوند.

بیماری لثه چگونه درمان میشود ؟

درمان‌ها قابل استفاده برای بیماری لثه شامل موارد زیر هستند:

  • درمان بدون جراحی

انواع روش‌های درمانی غیر جراحی به شرح زیر هستند:

  • رعایت بهداشت دهان و دندان

بهترین درمان پیشگیری می‌باشد. اگر به خوبی از دندان‌ها و لثه‌های خود مراقبت کنید نیاز به درمان وجود نخواهد داشت. لازم است که دندان‌ها را پس از هر وعده غذایی و قبل از خواب مسواک بزنید، حداقل روزی یک بار نخ دندان بکشید.

  • تمیز کردن دندان‌ها با جرم‌گیری و تمیز کردن عمیق ریشه

هنگام معاینه عادی دندان‌ها، دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان پلا‌ک‌ها و جرم‌های تشکیل شده بر روی دندان و زیر خط لثه را پاک می‌کند. با گذشت زمان پلاک‌ها می‌توانند روی سطح دندان‌ها سفت شوند و پاک کردن آن‌ها فقط با تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها امکان‌پذیر است.

انجام ارتودنسی نامرئی توسط دکتر شیبانی نیا، فلوشیپ فوق تخصصی ارتودنسی- جراحی

  • درمان با عمل جراحی

بعضی از بیماری‌های لثه چاره‌ای جز جراحی ندارند. برای مثال در این رابطه می‌توان از روش‌های زیر نام برد:

  • لیزر درمانی

امروزه استفاده از لیزر درمانی برای پاک کردن پلاک و جرم دندان‌ها زیاد شده است و معمولاً استفاده از لیزر برای درمان بیماری لثه مراحل پیچیده‌ای ندارد.

  • جراحی فلپ

در این نوع جراحی لثه‌ها کنار زده می‌شوند و جرم زیر آن‌ها پاک می‌شود. در بعضی موارد، سطح نامنظم آسیب دیده استخوان در ادامه صیقل داده شده تا نواحی مستعد تجمع باکتری‌هایی که می‌توانند باعث ابتلا به بیماری‌های لثه شوند، کاهش پیدا کند و در آخر لثه به جای خود باز می‌گردد و دندان‌ها را دربر می‌گیرد.  این روش درمانی می‌تواند باعث کاهش عمق فضای بین لثه و دندان شود و در نتیجه نواحی خاص که امکان رشد و تجمع باکتری‌های مضر در آن‌ها وجود دارد را کاهش دهد.

  • پیوند استخوان

در این نوع از درمان، استخوان مصنوعی و یا استخوان‌های اهدایی جایگزین استخوان‌های از بین رفته می‌شود. پیوند استخوان می‌تواند ساختار مناسب برای رشد مجدد استخوان را فراهم کند.

  • پیوند بافت نرم

این روش باعث تقویت و پر شدن لثه‌ها می‌شود. در اغلب مواقع بافت پیوندی از سقف دهان گرفته می‌شود. در ادامه بافت گرفته شده به محل مورد نظر بخیه زده شده و به این ترتیب بافت نرم ناحیه آسیب دیده را ترمیم می‌کند.

  • بازسازی توسط هدایت بافتی

این روش هنگامی اجرا می‌شود که استخوان‌های نگهدارنده دندان‌ها از بین رفته باشد. در این روش فرآیند رشد و استخوان و لثه شبیه‌سازی می‌شود. در این بازسازی یک لایه مشبک بین استخوان و بافت لثه قرار می‌گیرد.

حتما بخوانید !  آموزش روش صحیح مسواک زدن

بیماری لثه و ایمپلنت

قبل از ایمپلنت وضعیت لثه‌ها باید در حالت عادی و سالمی باشد. امروزه ثابت شده است که بیماری لثه و میکروب‌ها باعث تخریب لثه، استخوان و ایمپلنت‌ها می‌شود. با این تفاسیر تشخیص و درمان قطعی این نوع بیماری قبل از درمان ایمپلنت بسیار جدی و الزامی است. عدم توجه به این مسائل می‌تواند ضررهای زیادی به همراه داشته باشد.

بیماری لثه و دیابت

همانطور که می‌دانید زخم‌های افراد دیابتی دیرتر ترمیم می‌شود. در صورت قرار گرفتن خوراکی و مواد غذایی در این فضای خالی، باکتری ها برای آزادسازی توکسین تحریک می شوند. در صورت آزادسازی و تولید توکسین توسط باکتری‌ها می‌توان شاهد التهاب و تورم لثه بود.

بیماری لثه و بوی بد دهان

به طور کلی همه افراد تا به حال بود بد دهان را تجربه کرده‌اند. با خرابی لثه این بو بیشتر می‌شود و اکثرا بویی شبیه الکل یا سیب گندیده دارد. عامل این کار رفتن باکتری‌ها به زیر لثه‌ها می‌باشد.

بیماری لثه و دندان

  1. برخی افراد متوجه فاصله کوچک بین دندان‌های خود می‌شوند که قبلا وجود نداشته است یا دندان‌‌های جلوی آن‌ها متمایل به جلو یا عقب می‌شود، این تغییرات می‌توانند نشانه بیماری لثه باشد.
  2. یکی دیگر از نشانه‌های ابتلا به این بیماری، حساسیت دندان‌ها می‌باشد. زمانی که بافت لثه کاهش می‌یابد، ریشه دندان که کمتر از مینای خارجی است سبب حساسیت می‌شود. داشتن دندان لق برای بزرگسالان جالب نیست. زمانی که حس می‌کنید دندان‌هایتان لق شده و یا با زبان و انگشت خود آن‌ها را لمس می‌کنید و احساس تکان خوردن آن‌ها به شما دست می‌دهد پس التهاب لثه شما شدیدتر شده است.

سخن آخر

از زمان‌های قدیم بهداشت دهان و دندان بسیار حائز اهمیت بوده است، همچنان نیز در دنیای امروزی این مورد دارای اهمیت ویژه‌ای است. در صورت رعایت نکردن بهداشت، دندان‌ها خراب شده و گاهی ممکن است به بیماری لثه مبتلا شوید. در این مطلب از وب سایت دکتر احمد شیبانی نیا، متخصص ارتودنسی در تهران، شما را با این نوع بیماری آشنا نمودیم. در صورت مشاهده نشانه‌های آن سریعا به متخصص مراجعه کنید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مطب دکتر شیبانی نیا